[Picture of me] [RSS feed]

Julgodis

Bounty (chokladtäckt kokosgodis)

250 g mjölkchoklad (Fazers ljusa choklad fungerar bra)
200 g kokos
50 gram smält smör
3 msk sirap
1 dl florsocker
1 dl grädde

Blanda kokos, smör, sirap, florsocker och grädde till en jämn massa i en skål. Frys blandningen (vilket gör kokosen lättare att hantera), forma till små bollar (2 cm i diameter), och lägg bollarna i frysen igen. Smält chokladen, låt den svalna en aning (men inte stelna), och rulla/doppa sedan kokosbollarna. Plocka upp dem med gaffel och låt dem stelna på en tallrik. Förvara i kylen. Resultatet bör bli likt Bounty, fast saftigare.

(Ett år blev de inte bra, troligtvis pga konstig kokos från Lidl, så jag utfärdar härmed en varning för den.)

Knäck

Koka ihop 
2 dl socker
2 dl grädde
2 dl sirap
(ev. 1 krm salt)
 
i en stor, tjockbottnad kastrull. Hacka 1 dl skållade, skalade mandlar. (Koka mandlarna i en minut, häll på kallt vatten, "ploppa" ut dem).
 
För koktid, se chokladkola-receptet (men eftersom jag vill att knäcken ska bli mjukare än chokladkolan så låter jag den inte koka riktigt lika länge; smeten ska inte bli hård i vattenglas utan bara elastisk och precis släppa botten på skeden).
 
Blanda i hackad mandel. Häll smeten i kanna med pip, och häll/pytsa den sedan i ca  80-100 knäckformar. För en salted caramel-variant, tillsätt ett kryddmått salt i smeten och lägg sedan flingsalt på knäcken i formarna.

Saffranstryffel

3 msk smör
0,8 dl vispgrädde

400 g vit choklad
0,5 g saffran (1 paket)
1 tsk strösocker

Receptet uppdaterat efter julen 2016! Tidigare brukade jag täcka chokladtryffeln med florsocker, vilket blev lite väl sött. Nu täcker jag saffranschokladtryffeln med saffranschoklad, vilket ger en trevlig konsistens med ett lite hårdare ytterlager och en mjuk mitt.

Värm upp smör och grädde i en kastrull. Häll i 200 g choklad i bitar och rör om tills du har en jämn massa. Stöt saffranet i mortel tillsammans med en tesked socker, och rör i hälften av det i smeten, som sedan får stelna (den är mjuk, så det kan vara ett tips att ha den i frysen efter att den nått rumstemperatur, så att den blir hårdare och mer formbar). När den hårdnat rullar du bollar som du återigen låter stelna till i frysen.

För ytterlagret smälter du resterande 200 g choklad på svag värme i en kastrull, och blandar i den andra halvan av saffranet. Låt smeten nå rumstemperatur, och doppa sedan de frysta tryffelbollarna i chokladsmeten. Låt dem stelna på ett fat eller en bakplåt. Förvara i kyl.

Chokladkola

Blanda ihop
3 msk kakao +
4,5 dl strösocker
i en stor, tjockbottnad gryta. (I en liten kastrull kan kolan dels koka över, dels ta väldigt lång tid att koka).

Rör sedan i
5 dl vispgrädde +
4 dl ljus ljus sirap
(Genom att blanda in vispgrädde och sirap sist minskar risken att kakaon klumpar sig).

Koka ihop allt. Lita inte på tidsangivelser (kolan kan ta allt från en halvtimme till över en timme att koka beroende på omständigheter), utan testa då och då om den börjar bli klar. Mot slutet är det viktigt att du rör om, så att kolan inte bränns vid. Det är även bra om du sänker temperaturen då, eftersom kolan annars kan gå mycket fort från "för lös" till "för hård". (Fast smaken blir mer koncentrerad ju mer man kokar, så den optimala konsistensen är när kolorna är hårda tills man tuggat på dem ett par gånger.)

Testa kolan genom att lägga en (metall-)sked med kola i kallt vatten i tio sekunder. Om kolan är lös och faller sönder när du försöker få bort den från skeden så är den inte klar. Om kolan däremot är elastisk och släpper skeden i ett stycke, så är den förmodligen klar. (Om den genast blir stenhård i det kalla vattnet så har du kokat den för länge).

Häll upp kolan på ett bakplåtspapper så fort den är klar. Flytta gärna bakplåtspappret till ett svalt underlag ett par gånger medan den svalnar, för annars blir kolans bottenhalva smält och klibbig. När den har svalnat skär du den i bitar som du virar in i papper. (Jag brukar ta fem bakplåtspapper och dela dem i 16 delar var, så jag får 80 omslagspapper). Förvara kolan i rumstemperatur. I kylskåp blir den för hård, och i ett varmt rum blir kolans yta klibbig.

 Instruktionsfilm:

Chokladkola-film