3 msk smör
0,8 dl vispgrädde
400 g vit choklad
0,5 g saffran (1 paket)
1 tsk strösocker
Receptet uppdaterat efter julen 2016! Tidigare brukade jag täcka chokladtryffeln med florsocker, vilket blev lite väl sött. Nu täcker jag saffranschokladtryffeln med saffranschoklad, vilket ger en trevlig konsistens med ett lite hårdare ytterlager och en mjuk mitt.
Värm upp smör och grädde i en kastrull. Häll i 200 g choklad i bitar och rör om tills du har en jämn massa. Stöt saffranet i mortel tillsammans med en tesked socker, och rör i hälften av det i smeten, som sedan får stelna (den är mjuk, så det kan vara ett tips att ha den i frysen efter att den nått rumstemperatur, så att den blir hårdare och mer formbar). När den hårdnat rullar du bollar som du återigen låter stelna till i frysen.
För ytterlagret smälter du resterande 200 g choklad på svag värme i en kastrull, och blandar i den andra halvan av saffranet. Låt smeten nå rumstemperatur, och doppa sedan de frysta tryffelbollarna i chokladsmeten. Låt dem stelna på ett fat eller en bakplåt. Förvara i kyl.