[Picture of me] [RSS feed]

Blanda ihop
3 msk kakao +
4,5 dl strösocker
i en stor, tjockbottnad gryta. (I en liten kastrull kan kolan dels koka över, dels ta väldigt lång tid att koka).

Rör sedan i
5 dl vispgrädde +
4 dl ljus ljus sirap
(Genom att blanda in vispgrädde och sirap sist minskar risken att kakaon klumpar sig).

Koka ihop allt. Lita inte på tidsangivelser (kolan kan ta allt från en halvtimme till över en timme att koka beroende på omständigheter), utan testa då och då om den börjar bli klar. Mot slutet är det viktigt att du rör om, så att kolan inte bränns vid. Det är även bra om du sänker temperaturen då, eftersom kolan annars kan gå mycket fort från "för lös" till "för hård". (Fast smaken blir mer koncentrerad ju mer man kokar, så den optimala konsistensen är när kolorna är hårda tills man tuggat på dem ett par gånger.)

Testa kolan genom att lägga en (metall-)sked med kola i kallt vatten i tio sekunder. Om kolan är lös och faller sönder när du försöker få bort den från skeden så är den inte klar. Om kolan däremot är elastisk och släpper skeden i ett stycke, så är den förmodligen klar. (Om den genast blir stenhård i det kalla vattnet så har du kokat den för länge).

Häll upp kolan på ett bakplåtspapper så fort den är klar. Flytta gärna bakplåtspappret till ett svalt underlag ett par gånger medan den svalnar, för annars blir kolans bottenhalva smält och klibbig. När den har svalnat skär du den i bitar som du virar in i papper. (Jag brukar ta fem bakplåtspapper och dela dem i 16 delar var, så jag får 80 omslagspapper). Förvara kolan i rumstemperatur. I kylskåp blir den för hård, och i ett varmt rum blir kolans yta klibbig.

 Instruktionsfilm:

Chokladkola-film