[Picture of me] [RSS feed]
« Tillbaka till Brödrecept

Surdegsvörtbröd

Steg 1: Starta en vetesurdeg

Blanda 1 dl ljummet vatten, 200 g vetemjöl samt 100 g rårivet äpple i en lämplig behållare (själv använder jag en 1.5-liters glassburk). Ställ burken varmt i 3 dagar. Rör om varje dag. Dag 4: fyll på med mjöl och ljummet vatten. Dag 5: klart!

För att hålla degen vid liv efter det så förvarar jag den i kylskåp och en gång i veckan så häller jag ut hälften och fyller på med nytt mjöl och vatten.

Steg 2: Baka vörtbröd

Blanda ihop följande i en stor skål:

2 dl surdeg
33 cl öl
0.7 msk salt
0,7 dl sirap
2 msk vörtmix
vetemjöl tills det blir en lös deg med havregrynsgrötkonsistens – ca 400 gram


Inget knådande behövs. Häll över degen i en avlång, smörad brödform, låt det jäsa i 14h(!), och grädda det därefter i 200 grader i en ugn som du sprejat lite vatten i (eller använd ångfunktionen på din ugn, om den har en sådan). Efter 30 minuter så lyfter jag ut det ur formen och låter det bakas klart på galler i ytterligare 15 minuter (så att ugnsvärmen kommer åt brödet bättre, och det inte blir bränt på toppen men degigt inuti).

Någon gång har surdegen inte kommit igång ordentligt när jag börjat med surdeg direkt från kylskåpet. Jag förmodar att man kan låta surdegen stå i rumstemperatur ett par dagar innan, och "mata" den med mjöl och vatten, om man vill vara på den säkra sidan.

Överkurs: Om man inte vill använda vörtmix så kan man själv blanda ihop t ex maltmjöl, pomeransskal, anis, kryddnejlika, fänkål och kardemumma. Eller kanske ännu hellre köpa flytande vörtextrakt någonstans.