[Picture of me] [RSS feed]
« Tillbaka till Brödrecept

Pão de queijo (brasilianskt ostbröd)

ca 50 st

1,6 dl mjölk
0,9 dl olja
400 g tapiokastärkelse/tapiokamjöl (finns ofta i asiatiska matbutiker; har också hittat det i glutenfrihyllan i större Ica-butiker)
200 g riven ost
3 ägg
2 tsk salt
 
Koka upp mjölk och olja i en kastrull, och stäng av värmen så fort den börjar koka. Tillsätt saltet och 2/3 av tapiokastärkelsen, rör ihop och låt svalna något. Tillsätt äggen, den rivna osten, och tillräckligt mycket stärkelse för att degen inte ska kännas klibbig. Blanda ordentligt.
     
Forma degen till runda bollar, stora som en köttbulle eller valnöt. Lägg dem på en bakplåt. Grädda i ugn i 200°C 10-12 minuter. Servera bröden varma; de smakar mycket bättre nybakta än de gör någon timma senare. (Jag förvarar ibland en påse deg i kylen så att jag kan baka precis så många som kommer ätas upp). Fungerar bra som snacks på fester. 
 
 
Språknotis: Pão de queijo uttalas ungefär "paun d'keisho". Uttalar man inte "pão" nasalt, nästan som "paun", så blir resultatet något som är opassande att beställa på restaurang.