[Picture of me] [RSS feed]
« Tillbaka till Kakrecept

Mandelmaränggräddtårta

Baka tre eller fyra marängtårtbottnar beroende på om du vill att tårtan ska räcka till 12 eller 16 personer; alla mått listas nedan i två varianter.

Ingredienslista:

6 alt. 8 äggvitor (dvs 180 alt. 240 g)
3 alt. 4 dl strösocker
225 alt. 300 g mandelmjöl
300 alt. 400g choklad
8,8 alt. 11,2 dl grädde.

45 g alt. 60 g smör
1,5 alt. 2 ml salt

 
Inte nödvändigt, men trevligt:

ca 2 msk ljus sirap
några droppar ättika
1 tsk espressopulver
hallon att dekorera med

Vispa äggvitorna hårt med sockret, saltet, och ev. ättika tills skålen kan vändas upp och ned, och blandningen kan bilda spetsiga toppar. Vänd i mandelmjölet och blanda smeten med en slev tills det blandats ut. Dela smeten i tre eller fyra lika stora delar, och häll/sprid ut dem till runda, platta bottnar på var sitt bakplåtspapper. Använd t ex kanten på en bakform med löstagbar botten som mall.

Ha dem i ugnen på 140 grader tills de blir minimalt brungula i kanten (ca 25-30 minuter); det är bättre om de blir mjuka än krispiga, annars blir tårtan svårskuren. Medan tårtbottnarna svalnar, så förbered chokladtryffel: 

Värm upp 0,8 alt. 1,2 dl grädde med 3 alt. 4 msk smör i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan, blanda i chokladen (och eventuellt espressopulver och sirap) och rör om tills det blivit en jämn chokladtryffelsmet. Bred chokladtryffeln på tårtbottnarna och låt chokladen svalna/stelna (tryffeln bör ha tillräckligt mycket grädde och smör i sig för att inte bli helt hård; hade man använt bara smält choklad hade tårtan blivit svårskuren).

Vispa återstående grädde. Bred ut grädden på varje tårtbotten, men ha lite mer på den översta bottnen, och spara grädde till tårtans sidor. Lägg bottnarna på varandra, täck tårtsidorna med grädde, och, för en tjusigt jämn tårta, jämna till gräddens yta med en kniv doppad i varmt vatten. Dekorera gärna med hallon och/eller riv en bit choklad över tårtan.