[Picture of me] [RSS feed]
« Tillbaka till Kakrecept

Makroner (macarons)

Ca 35 makroner

120 g äggvita (ca 4 äggvitor)
en aning salt och ättika
0,45 dl strösocker
125 g mandelmjöl
3,3 dl (=180g) florsocker
 
Ingredienser till fyllning; den anpassas lämpligast efter makronernas smak. För chokladmakroner fungerar lös chokladtryffel bra; för många andra varianter brukar det fungera med någon kombination av smör + färskost + florsocker + hushållsfärg + smaksättning. Undvik att ta för mycket florsocker, då blir det för sött!
 
Undvik att baka när det är hög luftfuktighet (regniga dagar eller molniga sommardagar). Makronrecept innehåller ofta en massa vidskepelse, och det är möjligt att mitt också gör det; har inte hunnit testa alla varianter än. Men nedanstående har fungerat för mig, medan recept jag hittat på nätet, som eliminierat vissa steg, inte har fungerat lika bra.
 
Låt 120 g äggvita stå i en behållare i kylskåpet över natten. Var noga med att inte få i minsta droppe gula. Köpt äggvita på flaska fungerar bra. När du ska baka, låt äggvitan först nå rumstemperatur. 
 
Sila mandelmjölet för att få bort stora mandelbitar.
 
Blanda i några droppar ättika och en nypa salt i äggvitan och vispa den med 0,45 dl strösocker tills blandningen blivit som vispad grädde och man kan forma toppar av den. Man ska kunna vända bunken upp och ned utan att det rinner ut.
 
Blanda i smaksättning och färg. Observera att smaksättning och färg i vätskeform kan förstöra konsistensen, så undvik eller var sparsam med sådant, och använd i möjligaste mån pulver. För chokladsmak fungerar det bra med två matskedar kakao och en halv tesked salt. Kaffe eller saffran är andra förslag. En gång importerade jag en liten flaska LorAnn Cinnamon Oil för godiskanelsmak.
 
Blanda ihop mandelmjöl och florsocker i en separat skål, och vänd sedan ned den i äggvitan. Vispa inte mer, utan rör ihop den med slev. Konsistensen är mycket viktig, och den blir lösare för varje tag med sleven. En mängd recept ger rekommendationen att konsistensen ska vara som hos lava, vilket inte hjälpt mig så mycket eftersom det är dåligt med vulkaner där jag bor. I stället tänker jag så här:
 
När man spritsar ut makronerna så ska de med minsta möjliga marginal vara så lösa att de, efter ett antal sekunder, flyter ut till en makronformad klick utan ojämnheter på ytan. När man hanterar spritsen så gör även det konsistensen lite lösare, vilket gör att jag brukar testa smeten genom att släppa en klick, och när det med nöd och näppe blir lite ojämnheter kvar på toppen så är det dags att lägga smeten i spritsen.
 
Lägg bakplåtspapper på en plåt och spritsa ut 70-80 makronhalvor med några centimeters mellanrum. Jag håller spritsen mot bakplåtspappret och trycker medan jag räknar till tre i jämn takt, vilket gör makronerna runda och i princip lika stora. Ta sedan plåten och släpp den rakt ned på bordet fyra gånger från 5-10 centimeters höjd; detta får luftbubblor i smeten att spricka, vilket ger ett bättre slutresultat.
 
Låt dem vila (gärna i solsken?) tills ytan är hård och inte klibbig; man ska kunna dra fingret över dem utan att de skadas eller fingret blir kladdigt. Detta kan ta allt från 30 minuter till ett par timmar (och har man gjort fel kommer de inte stelna alls). Om inte ytan är hård så kan makronerna inte bilda någon "fot" (den understa delen av den färdiga makronhalvan, som bubblar fram i ugnen).
 
Makroner är väldigt temperaturkänsliga. 125-135 grader i mitten/botten av ugnen fungerar i just min ugn. Testa att baka 4-6 st först. Får de inga fötter, öka värmen. Om många makroner spricker, minska den, och/eller flytta ned plåten (alternativt har ytan inte stelnat tillräckligt). Kanske är det en bra idé att ha aningen högre temperatur de första sju minuterna och lägre resten av tiden (t ex 135 -> 115 grader i varmluftsugn).
 
Grädda i 12-16 minuter. Låt dem vila och svalna innan du plockar upp dem från bakplåtspappret, annars kan bottnen fastna. 
 
Blanda ihop fyllning och sätt ihop makronhalvorna två och två med hjälp av den. Förvara makronerna svalt.
 
Förmodligen kommer inte alla bli perfekta. Om 75% ser snygga ut så är jag själv nöjd.