(Detta recept är resultatet av ingående blindtester den 9 maj 2010 och ersätter den tidigare segraren från januari 2007! Jag har kompletterat de exakta måtten i gram med ungefärliga i dl. Använd våg om möjligt.)
240 g (3,75 dl) vetemjöl
0,6 tsk bikarbonat
3/4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
140 g brynt smör (dvs 140 g smör ska brynas - ca 20% av vikten försvinner då, men det är ok)
140 g (2 dl) ljust muscovadosocker (farinsocker duger om det inte finns)
110 g (1,3 dl) strösocker
1 ägg + 1 äggula
1 tsk vaniljsocker
280 g choklad (gärna 35-55 % kakao), hackad i småbitar
ett par nypor flingsalt
Bryn smöret genom att koka och röra om tills det får en gyllenbrun färg och nötaktig doft. Obs! Kokas det för länge blir det mörkt, bittert och cancerframkallande.
Blanda ihop allt socker i en skål, häll över smöret, och kyl till rumstemperatur. Vispa det sedan fluffigt och blanda i ägg samt de övriga ingredienserna. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i minst 24 timmar.
Nästa dag: Värm ugnen till 175°C. Forma pingpongbollsstora bollar av degen (43 g styck?) och lägg dem på bakplåtspapper med hyfsat stort avstånd emellan. Strössla över lite flingsalt. Kakorna blir förmodligen snyggast om man låter degen nå rumstemperatur innan man stoppar in dem i ugnen. Grädda dem i ca 12 minuter. Se till att de inte blir för hårda; de ska vara mjuka/sega.