[Picture of me] [RSS feed]
« Tillbaka till Kakrecept

Vetenskapligt Utprovade Chocolate Chip Cookies, version 2

(Detta recept är resultatet av ingående blindtester den 9 maj 2010 och ersätter den tidigare segraren från januari 2007! Jag har kompletterat de exakta måtten i gram med ungefärliga i dl. Använd våg om möjligt.)

240 g (3,75 dl) vetemjöl
0,6 tsk bikarbonat
3/4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
140 g brynt smör (dvs 140 g smör ska brynas - ca 20% av vikten försvinner då, men det är ok)
140 g (2 dl) farinsocker eller muscovadosocker
110 g (1,3 dl) strösocker
1 ägg + 1 äggula
1 tsk vaniljsocker
280g mörk choklad (gärna ca 55 % kakao), hackad i småbitar
ev. ett par nypor flingsalt

Bryn smöret genom att koka och röra om tills det får en gyllenbrun färg och nötaktig doft. Obs! Kokas det för länge blir det mörkt, bittert och cancerframkallande.

Blanda ihop allt socker i en skål, häll över smöret, och kyl till rumstemperatur. Vispa det sedan fluffigt och blanda i ägg samt de övriga ingredienserna. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i minst 24 timmar.

Nästa dag: Värm ugnen till 175°C. Forma pingpongbollsstora bollar av degen (43 g styck?) och lägg dem på bakplåtspapper med hyfsat stort avstånd emellan. Strössla gärna över lite flingsalt. Grädda dem i ca 13 minuter. Se till att de inte blir för hårda; de ska vara lite mjuka/sega.

Allmänna cookie-tips från tv-programmet Good Eats och andra ställen:
  • För krispiga kakor, använd (osmält) smör, vitt socker och bikarbonat.
  • För fluffiga kakor, använd (osmält) butter flavored shortening (smörersättning med högre smältpunkt), bakpulver, mjöl med låg protein/glutenhalt, mer brunt socker, och kyl degen i kylskåp innan du bakar kakorna.
  • För mjuka kakor med tuggmotstånd, använd smält smör, mörkast möjliga socker, bikarbonat, mjöl med hög protein/glutenhalt (t ex Vetemjöl Special), undvik äggvitor (de gör kakor torra), och kyl degen i kylskåp innan du bakar kakorna.
  • Orsaken till att degen ska vila i kylskåp i 24 h är för att ge ingredienserna en chans att till fullo suga upp vätskan, vilket förbättrar degens konsistens.
  • Om kakorna ser färdiggräddade ut så har de antagligen varit inne för länge.