[Picture of me] [RSS feed]

Riktiga baguetter brukar involvera en massa knådande och att låta en del av degen jäsa över natten i förväg. Följande är ett försök att få ihop ett baguetteliknande knådningsfritt vetebröd med stora lufthål som inte kräver lika mycket arbete. Använd viktmått om möjligt.

Mät upp

4 dl/400 g ljummet vatten, rör ut
25 g jäst i en del av det.

Blanda i resten av vattnet,
420 g (ca 7 dl) mjöl och
2 tsk salt.

Rör ihop det ordentligt.

Låt degen vila i 15 minuter. Blanda sedan in ytterligare 1 dl mjöl; det borde med nöd och näppe gå att få till en deg med icke-kletig yta. Dela degen i två (eller tre) lika delar. Sträck försiktigt ut varje degklump och vik/rulla ihop den så att degen blir mer spänd.

Låt jäsa i ytterligare 15 minuter. Lägg sedan varje degklump på mjölat bord och sträck ut den så att den blir platt men täcker stor yta (som om den vore utkavlad). Hantera degen försiktigt så att du inte pressar ut luft i onödan. Vik varje utsträckt degklump på mitten och rulla sedan ihop den till en baguetteformad rulle, som du lägger under en kökshandduk. Använd gärna en baguetteplåt, så blir bröden fint runda.

Låt degen jäsa i en timme och 40 minuter. Stoppa in baguetterna i en 250-graders ugn som du sprejat med vatten. Grädda i 17-20 minuter, och när de fått färg, stäng av ugnen och låt dem stå ytterligare 10-20 minuter i eftervärmen (för hårdare skorpa).